COVID-19

Writing on a Clipboard

Laatste Update 3/05/22
 


COVID-19 en reizen naar Peru 

Op het moment van schrijven, is reizen naar Peru weer gewoon mogelijk voor alle reizigers. Wel zijn er bepaalde voorwaarden en restricties van toepassing:

 

1. Elke buitenlander of niet-ingezetene buitenlander van 12 jaar en ouder, ongeacht het land waar men vandaan komt, moet  bewijzen dat men minimaal twee (2) vaccinaties heeft gehad en Peruanen en ingezetenen drie (3) doses, 14 dagen voordat u aan boord gaat op uw punt van herkomst; als dat niet het geval is, moet u een negatieve moleculaire test laten zien met een datum van niet meer dan 48 uur voordat u aan boord gaat op uw plaats van herkomst (Supreme Decreet nr. 041-2022-PCM - Artikel 4.4).

2. Voor binnenlandse vluchten en interprovinciale busritten moet elke buitenlander of niet-ingezetenen van 12 jaar en ouder bewijzen dat men minimaal twee (2) vaccinaties heeft gehad in Peru of in het buitenland en voor ingezeten buitenlanders en Peruanen zijn dit drie (3) doses voordat u de bus instapt en als dat niet het geval is, moet u een negatieve moleculaire test laten zien die niet ouder is dan 48 uur. (Supreme Decreet nr. 041-2022-PCM - Artikel 4.5 en Artikel 4.6).

3. In het geval van kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zij alleen asymptomatisch te zijn om aan boord te gaan, zowel op internationale vluchten met bestemming Peru als interprovinciale busritten en binnenlandse vluchten. 

4. INWONERS van Peru ouder dan 18 jaar die een lokaal wensen te betreden waar mensen samenkomen (winkelcentra, galerijen, supermarkten, markten, restaurants, enz.), moeten een fysieke of virtuele vaccinatiekaart tonen waaruit blijkt dat men in Peru of in het buitenland de drie (3) doses van het vaccin tegen COVID-19 heeft ontvangen. (Supreme Decreet nr. 041-2022-PCM - Artikel 4.8)

 

Concreet betekent dit dat volgens het laatste Decreet (041-2022PCM) afgekondigd op 23 april 2022, er voor buitenlandse toeristen geen verplichting meer geldt om een vaccinatiebewijs te tonen om winkelcentra, galerijen, supermarkten, markten, restaurants, hotels, enz.) binnen te gaan ECHTER de mensen die bij de deur controleren zijn hier a) niet van de op de hoogte en b) hebben de mogelijkheid om deze eis toch te stellen. Uit ervaring kunnen wij derhalve melden dat de kans heel groot dat men toch om een vaccinatiebewijs zal vragen, ook aan buitenlandse toeristen, ondanks het feit dat dit niet vereist is. 

 

5. Het gebruik van en dubbel masker (2 stuks) is verplicht, of één (1) KN95 masker in alle openbare en gesloten ruimtes, dus ook op straat. Sinds 1 mei 2022 is er een versoepeling gekomen voor de regio´s waar de bevolking voor 80% is gevaccineerd. Op dit moment hoeft men derhalve in Lima, Callao, Ica en Ancash op straat geen mondkapje meer op, wel nog in gesloten openbare ruimtes zoals winkels, banken, hotels, etc. In alle andere regio´s zoals bijvoorbeeld Arequipa, Puno en Cusco waar de bevolking nog niet voor 80% is gevaccineerd, is het gebruik van mondkapjes op straat nog steeds verplicht.

6. Indien een reiziger bij binnenkomst in het land symptomen heeft gerelateerd aan COVID-19 dan kan verplicht een test afgenomen worden, ondanks het feit dat men over een negatieve PCR-testuitslag beschikt en/of volledig is gevaccineerd en indien deze positief blijkt, dan kan een quarantaineverplichting opgelegd worden. Niet voldoen aan een quarantaineverplichting is strafbaar.

7. Een elektronische gezondheidsverklaring moet 72 uur voor vertrek worden ingevuld alvorens men in het vliegtuig stapt naar Peru. Deze verklaring vindt u op de volgende site en hierom wordt reeds gevraagd bij Check IN in Europa of elders, dus s.v.p. uitprinten en meenemen naar het vliegveld. https://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/


COVID-19 en terug naar huis

- Voor uw vlucht terug naar huis, kunnen ook bepaalde voorwaarden en verplichtingen van toepassing zijn zoals bijvoorbeeld een negatieve PCR test, quarantaine bij aankomst of andere verplichtingen. Deze voorwaarden verschillen per land en daarom moet u zelf informeren bij uw vliegmaatschappij en/of andere instanties wat de actuele verplichtingen zijn op het moment dat u weer terug reist naar huis. 

- Het afnemen van een PCR test in Peru kost zo rond de 50 euro en de uitslag is meestal binnen 8 tot 24 uur beschikbaar. Antigeen en sneltesten zijn sneller beschikbaar. Wij kunnen u bepaalde test locaties aanbevelen en indien gewenst een afspraak voor u maken. Houdt hiermee ook rekening s.v.p. tijdens het opzetten van uw individuele rondreis in Peru, dat er voldoende tijd is om te kunnen voldoen aan deze eventuele vereisten in uw land van herkomst.
 


Regelgeving omtrent reizen in Peru ten tijden van COVID-19

- Gedurende uw reis in Peru is het dragen van dubbele (2) mondkapjes / maskers verplicht in alle openbare ruimtes, of 1 KN95 masker. Uitzondering hierop vormt de regio Lima, Callao, Ica en Anchash waar men op straat geen mondkapje meer op hoeft.

- In verschillende regio´s, afhankelijk van het veiligheidsniveau kunnen er verdere beperkingen zijn, zoals bijvoorbeeld een avondklok of een verbod om stranden te betreden. Op het moment van schrijven is dit laatste niet van toepassing en zijn alle stranden gewoon open. Zoals eerder vermeld kan dit veranderen navenant de situatie verandert.

- Ook de verschillende archeologische en toeristische sites zijn vrijwel overal open maar ook hier met beperkte bezoekerscapaciteit. Vooral voor uw bezoek aan Machu Picchu is het aan te raden dit van tevoren te (laten) reserveren door ons.

- De beste wijze om uw risico te beperken is nu juist via een ´individuele rondreis´ op maat via ons reisbureau opdat u reizen in een grotere groep beperkt.

- Tijdens de verschillende tours en excursies die u gaat doen, wordt u wel ingedeeld bij andere toeristen die voor die bepaalde datum dezelfde specifieke tour hebben geboekt om de kosten te beperken, edoch werken wij alleen met kleinschalige groepen om het risico zo veel mogelijk te beperken. Uiteraard is het ook mogelijk overal privétours en privé-excursies te boeken. Dit is uiteraard wel wat duurder, maar zonder twijfel de meest veilige wijze om dit prachtige land te bezoeken.

- Indien u tijdens uw reis ziek wordt en/of reeds bij binnenkomst positief wordt getest dan is quarantaine verplicht. De extra kosten kunnen in dat geval aanzienlijk zijn aangezien er extra hotelovernachtingen geboekt moeten worden en nieuwe tickets om u daarna weer bij uw reisgezelschap te voegen. Restitutie van tours, tickets en overige services is helaas niet mogelijk in dit soort acute situaties. De extra kosten zijn altijd voor rekening van de klant / reiziger. 

 

- Het bovenstaande in acht nemende, raden wij aan om een reisverzekering af te sluiten waarbij dit soort zaken gedekt wordt.

Links:

De laatste officiële informatie en verplichtingen van de Peruaanse overheid voor reizen binnen Peru vindt u hier: https://www.gob.pe/12365

De laatste officiële informatie en verplichtingen van de Peruaanse overheid voor reizen naar Peru vindt u hier: https://www.gob.pe/institucion/embajada-del-peru-en-irlanda/campa%C3%B1as/5558-covid-19-requisitos-para-viajar-al-peru

- De informatie zoals bovenstaand vermeld is op het moment van schrijven (zie datum Update) actueel, echter blijft het altijd de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf om bovenstaande te verifiëren op juistheid en om te controleren dat bovenstaande nog actueel is. Regels en situaties veranderen snel en is in een land als Peru vaak niet altijd even helder, dus de kans bestaat dat ook wij als reisorganisatie niet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en restricties. Wij als reisorganisatie zijn derhalve niet verantwoordelijk voor onverhoopt foutieve of niet actuele informatie omtrent Coronamaatregelen en restricties, zoals vermeld op onze site. 

- Reizigers die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de iPeru-service, dat is een Peruaans Toeristenbureau van het Ministerie van Toerisme van Peru via email op iperu@promperu.gob.pe of via WhatsApp op +51944492314

Mocht u nog meer vragen hebben dan neem gerust contact met ons op.