top of page

De vierdaagse Salkantay Trail

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag één van de Salkantay Trail

Ontbijt in uw hotel. In de morgen wordt u opgehaald bij uw hotel (de dag van tevoren heeft u nog een Briefing met de gids en tijdens de Briefing laten wij u weten hoe laat precies u wordt opgehaald). Vervolgens rijden we in ongeveer 2 en een half tot 3 uurtjes naar het plaatsje Mollepata gelegen op 2803 meter hoogte. Vanaf dit punt is het al mogelijk om ver op de achtergrond de berg Salkantay te zien liggen evenals een van de diepste canyons ter wereld genaamd de Apurimac Canyon. In Mollepata is het mogelijk om water en snacks te kopen en het is mogelijk om te ontbijten indien  gewenst (exclusief). In Mollepata ontmoeten we de overige deelnemers voor onze vijfdaagse trek evenals de kok en ons personeel dat de pakezeltjes zal begeleiden. Hierna beginnen we met de trek en wandelen we in rustig tempo naar Sayllapata. De route naar Sayllapata is over rotsachtig terrein en langs riviertjes en stroompjes. Vanuit Mollepata is het een klim van ongeveer 4 uur totdat we Sayllapata (3200 m.) bereiken. Bij aankomst in Sayllapata staat onze kok al te wachten met de lunch. Na de lunch wandelen we verder gedurende ongeveer twee tot twee en een half uur tot we aankomen in Soraypampa (3875 m.). Hier bezoeken we kort het plaatsje en daarna wandelen we kort verder tot we aankomen bij de kampeerplaats van de eerste dag. 

Inbegrepen: Lunch, avondeten
 

Dag twee van de Salkantay Trail

Vandaag staan we vroeg op (05:30) en beginnen we met het moeilijkste gedeelte van de vijfdaagse Salkantay Trek, waarbij we naar het hoogste punt van de trek wandelen, te weten de Salkantaypas. Het is ongeveer 3 uur wandelen tot we de top bereiken. Deze pas is gelegen is op 4600 meter hoogte en hier hebben we een spectaculair uitzicht  op aan de rechterkant de berg Salkantay (6271 m.) en aan de linkerkant de berg Humantay (5473 m.) en die we beiden van heel dichtbij zullen zien. De bergen torenen letterlijk boven ons uit en het is een spectaculair aanblik. Hierna dalen we af naar een lager gelegen oord om te lunchen genaamd Huayracmachay dat op 3600 meter hoogte ligt. Het is een zigzaggende afdaling over rotsachtig terrein echter met een prachtig uitzicht op de groene vallei die men beneden al ziet liggen. Na de lunch in Huayracmachay wandelen we verder gedurende ongeveer 3 uurtjes over bredere paden en zien we de vegetatie en het landschap drastisch veranderen als we van Andes met haar bergen geleidelijk overgaan naar de groene bergen in het overgangsgebied van bergen naar regenwoud. In deze groene vallei is het klimaat veel warmer en aangenamer dan de koude en ijle lucht van de Andes. Na de mooie afdaling komen we uiteindelijk aan in Chaullay waar we ons kamp zullen opslaan en zullen overnachten. 

 

Inbegrepen: Ontbijt, lunch, avondeten

 

Dag drie van de Salkantay Trail

Vandaag staan we om ongeveer 06:00 op en wandelen we in ongeveer vijf tot zes uur naar La Playa, door de Santa Teresa Vallei. ​Het landschap is volledig anders dan de eerste twee dagen en de vegetatie, flora en fauna is steeds meer kenmerkend voor een subtropisch regenwoud klimaat. Gedurende de wandeling van vandaag zien we bijvoorbeeld rivieren, watervallen, wilde orchideeën en plantages met koffiebonen, bananen en avocados. Met een beetje geluk zien we daarnaast ook nog de Nationale Peruaanse vogel, te weten de Cock of the Rock ('Rupicola / 'rode rotshaan') met zijn opvallende rode kop en felle kleuren. We bezoeken verder een koffieplantage en het is mogelijk om verse koffie te drinken bij de lokale boeren. Hierna wandelen we verder naar Playa waar we zullen lunchen. Vanuit La Playa gaan we vervolgens verder met een busje tot aan Hidroelectrica, Vanaf Hidroelectrica is het daarna nog drie uurtjes wandelen tot aan Aguas Calientes. Voor degenen die te moe zijn bestaat de mogelijkheid om vanaf Hidroelectrica tot aan Aguas Calientes met de trein te gaan (niet inbegrepen - extra $39). Aankomst in Aguas Calientes in de namiddag. Hier zullen we overnachten in een zeer eenvoudige hostel (een upgrade is mogelijk voor degenen die na 3 nachten wat meer comfort wensen)

Inbegrepen: Ontbijt, lunch, avondeten

Dag vier van de Salkantay Trail - Machu Picchu

Vandaag staan we vroeg op en wandelen na ons ontbijt in ongeveer anderhalf uur over een oude Inca Trail naar de toegangspoorten van Machu Picchu. Hier hebben jullie een rondleiding van ongeveer twee uur met een gids en daarna zijn jullie vrij om zelf rond te lopen. Vervolgens wandelen jullie weer naar beneden en gaan met de trein terug tot aan Ollantaytambo en vanuit Ollantaytambo per busje terug naar Cusco. Jullie worden in Cusco op het centrale plein Regocijo afgezet. Van daaruit te voet of per taxi (niet inbegrepen) terug naar jullie hotel. 

Machu Picchu

machu_picchu_inca_trail_10_edited.jpg

Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440, onder leiding van Pachacuteq. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond. Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad geen doorsneefunctie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf voor koningen en andere hooggeplaatsten was . De stad heeft veel verblijven voor edelen, en een paar woningen voor hun dienaren. Er konden rond de 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca versloegen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu door edelen en raakte de stad verlaten.

Volgens sommigen zou de stad een fort zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk. Na de Spaanse verovering was er voor de Inca's geen noodzaak meer om er te blijven komen. Met deze verklaring is niet iedereen het eens, omdat de ligging van de stad het niet aannemelijk maakt dat van daaruit het Inca-rijk verdedigd werd. Bovendien waren er te weinig woningen voor voetvolk aanwezig.

Volgens een derde theorie zou Machu Picchu vooral bedoeld zijn geweest voor het verzamelen van coca-bladeren, omdat het op een punt ligt van waaruit veel plantages bereikbaar waren. Maar ook na de Spaanse verovering bleef de coca een belangrijke rol spelen in het gebied, zodat door deze theorie niet verklaard wordt dat de stad verlaten werd.

Onlangs werd vastgesteld dat in 1867 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de bergstad vond en plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea. In 1911 verrichtte de historicus Hiram Bingham een studie naar de Inca-paden in de omgeving van de stad. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu opnieuw. Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen de National Geographic een compleet nummer wijdde aan Machu Picchu. In 1983 werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Inbegrepen:

Ophalen bij het hotel in Cusco op dag 1
Bus Cusco - Mollepata & bus Ollantaytambo - Cusco
Bus tussen La Playa en Santa Teresa
Entrée Trail en Machu Picchu

Rondleiding van twee uur in Machu Picchu
Campinguitrusting (tent en isolerend matje)
Ezeltjes voor de campinguitrusting 
Maaltijden (3x ontbijt, 3x lunch, 3x avondeten)
Officiële Engelstalige gids en kok
EHBO kit en zuurstof (alleen voor noodgevallen)
Treintickets Aguas Calientes - Ollantaytambo
Afgekookt water tijdens de maaltijden en snacks
Briefing voor de start van de trek



Niet inbegrepen:

Ontbijt op dag 1 & lunch en avondeten op dag 4
Entree tot Huayna Picchu (extra $15)
Warmwaterbronnen 
Slaapzak (zijn te huren via ons)
Wandelstokken (zijn te huren via ons)
Extra matje voor meer comfort 
Dragers voor de persoonlijke spullen
Treinticket tussen Hidroeléctrica en Aguas Calientes
De bussen tussen Aguas Calientes en Machu Picchu

bottom of page